iZi Gezond Lang Thuis, Leefwereldonderzoek en Bewoners als ambassadeurs

Woonservicewijken wil vanuit haar perspectief van samenwerking kijken hoe de samenwerkende partners de zelfredzaamheid van de bewoners in Escamp en Centrum kunnen versterken met behulp van moderne technologie. De hoofdvraag is waar de bewoners op zitten te wachten en wanneer moderne technologie hen helpt om meer zelfredzaam en gezond te worden of te blijven.

In het project ‘iZi Gezond Lang Thuis’ hebben we daarom eerst aan bewoners gevraagd: ‘Hoe gaat het met u’, ‘Wat heeft u nodig om meer zelfredzaam, gezond, zelfstandig te zijn’. Vervolgens hebben we in samenkracht-ateliers samen gezocht naar moderne technologie en digitale toepassingen die daarbij kunnen helpen.

Op basis van deze ateliers is vervolgens een iZi Ervaarwoning ingericht. Een woning, waar mensen kunnen zien en ervaren welke technologie behulpzaam kan zijn bij vitaal leven.

Vanuit het leefwereldonderzoek en de samenkracht-ateliers is een groep bewoners actief geworden als ambassadeur. Zij vormen het ontvangstcomité voor bezoekers, motiveren anderen om gebruik te maken en dingen uit te testen, doen mee in ontwikkelstages van studenten, leren andere bewoners om te gaan met moderne technologie en… hebben het vooral ook heel gezellig met elkaar.

Deze aanpak wordt nu ook op andere plaatsen gebruikt, zoals in Rotterdam, met de Comfortwoning.

link: www.wijenizi.nl

http://www.denhaag.nl/gezondlangthuis

Download hier het leefwereldonderzoek iZi Gezond Lang Thuis.

Download hier het onderzoeksrapport van LUMC.

Download hier het actieprogramma Zorg en Innovatie 2019-2022 van de gemeente Den Haag